Asverstrooiing op het water

Een dierbare loslaten is nooit fijn. Helaas is dit wel iets wat kan gebeuren. Mocht het eenmaal zo ver zijn, dan is het minste wat u als nabestaande kunt doen het realiseren van een mooi en gedenkwaardig afscheid. Stap aan boord van een prachtig zeilschip en vaar voor een laatste groet richting het IJsselmeer, de Waddenzee of Amsterdam.

Een onvergetelijk vaarwel

Een asverstrooiing op het water is voor velen een rustgevende gedachte; een onvergetelijk vaarwel, waar het hele gezelschap met een goed gevoel op terug kan kijken. Het is dus niet ‘alleen maar’ een mooi gebaar naar uw overleden dierbare, maar ook een goede manier om uw eigen verdriet te verwerken en alles een plekje te geven.

Alle traditionele dagtochtschepen

Bekijk alle

Meer informatie over asverstrooiing

Asverstrooiing

De rust van het water

Het voornaamste voordeel van een asverstrooiing op het water, is de rust die u hier ervaart. Los van uw gezelschap, het water en de klotsende golven, is er verder niets om u heen. Even weg van uw dagelijkse omgeving, het is tijd om los te laten. Een meer geschikte plek om dat te doen bestaat er wat ons betreft niet.

IJsselmeer, Waddenzee of Amsterdam

De asverstrooiing kan op het IJsselmeer, de Waddenzee of rondom het karakteristieke Amsterdam plaatsvinden. Op al deze locaties voert het schip, op de door u bedachte invulling na, dezelfde procedure uit: vanuit een haven naar keuze vaart het schip met de vlag halfstok het water op, om vervolgens op een mooie plek voor anker te gaan. Hier start de plechtigheid gevolgd door het te water laten van de as en eventuele bloemen. Als laatste groet klinkt de scheepsbel- of hoorn. De vlag wordt omhoog gehesen, het schip vaart een rondje om de verstrooiingslocatie en keert tenslotte weer terug naar huis.

U wenst, NAUPAR regelt

Of u nu gaat voor een asverstrooiing zonder al te veel poespas, of juist wél alles uit de kast wilt halen; NAUPAR helpt u graag met het regelen van een passend afscheid. Verhalen, gedichten, liederen… Overal is tijd voor. De plechtigheid kan in feite zo lang duren als u maar wenst. Bedenk ook alvast of u na afloop met het hele gezelschap iets wilt eten of drinken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een mooie toast inclusief glas champagne?

Procedure en regels

Tijdens een asverstrooiing op het water kunt u bijna alles zelf bepalen; we zeggen ‘bijna’, want er zijn wel een paar wettelijke regels waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat de as, na de crematie, bij het crematorium wordt bewaard in een speciale asbus. Deze asbus wordt 30 dagen in een voor nabestaanden niet toegankelijke nis geplaatst. Pas na deze periode kan de plechtigheid op het water plaatsvinden.