Deze vuurtorens in Nederland kun je beklimmen
Weleens een vuurtoren beklommen? In Nederland hebben we meer dan 50 vuurtorens, waarvan er nog 30 actief zijn. Zo staat de oudste vuurtoren op Terschelling, de langste is -hoe kan het ook anders- de Lange Jan bij Den Helder en de kleinste vuurtoren staat op de hoogste duin van Vlieland.
Vroeger speelde vuurtorens een belangrijke rol voor de scheepvaart. Door de moderne communicatiemiddelen zijn de meeste nu overbodig. Gelukkig hebben ze de prachtige historische bouwwerken laten staan en is het licht bij de meeste nog actief. Wij hebben uitgezocht welke je ook kunt bezoeken tijdens een vaartocht op de Waddenzee of het IJsselmeer. Benieuwd welke dat zijn?
Eierland, de rode vuurtoren van Texel
De eerste vuurtoren die je kunt bezoeken is de vuurtoren van Texel. Deze staat op het meest noordelijke puntje van het eiland, bij paal 33. Een vuurrode verschijning die vanaf het water goed te zien is. De toren is geen kustwachtpost meer, maar heeft nog wel een werkend licht.
Via een stalen wenteltrap uit 1864, klim je 118 traptreden omhoog en kom je langs zes verdiepingen. Onderweg kun je op de NAP meter zien hoe hoog je zit. Op elke verdieping wordt wat verteld over de geschiedenis van de vuurtoren, je komt langs de hoogste wc van Texel en op de vierde verdieping kun je zelfs een rondje lopen tussen de oude en de nieuwe muur. Tijdens de tweede wereldoorlog is de vuurtoren zwaar beschadigd en besloot men na de oorlog een nieuwe muur om de oude heen te zetten.. Tijdens het rondje zie je de oude kogelgaten uit de tweede wereldoorlog nog zitten.
Tenslotte kom je op de zesde verdieping waar je buiten wordt getrakteerd op het mooiste uitzicht over zee, van maar liefst drie kanten.
Hoogte: 47 meter
Gebouwd: 1864
Actief lichtkarakter: Fl(2) W 10s, elke 10 seconden 2 witte schitteringen
Geopend: tijdens het vaarseizoen
Kijk op de website van Texel voor actuele informatie, openingstijden en kosten.
Vuurduin, de rode vuurtoren op Vlieland
De kleinste vuurtoren van Nederland staat op de hoogste duin van Vlieland; De Vuurboetsduin. Vanuit de Dorpstraat loop je er zo heen. De vuurtoren is van gietijzer, vuurrood en heeft nog een werkend licht voor als het radarsysteem defect is. Via 49 treden kom je op het panoramadek waar je op speciale avonden in juli en augustus bij voldoende belangstelling kunt genieten van een prachtige zonsondergang.
Hoogte: 16,8 meter
Gebouwd: tussen 1877 en 1878
Actief lichtkarakter: Iso W 4s, elke twee seconden een witte schittering, daarna twee seconden uit.
Geopend: in het vaarseizoen, als de vlag in top hangt is de vuurtoren open voor bezoekers
Kijk op de website van Vlieland voor actuele informatie, openingstijden en kosten.
De rood-wit gestreepte ijzeren vuurtoren van Ameland
Een andere vuurtoren die je kunt bezoeken staat op Waddeneiland Ameland. De vuurtoren is in 1880 gebouwd in opdracht van koning Willem III. Net als de vuurtoren op Vlieland is deze gemaakt van gietijzer. De vuurtoren was zo groot dat de onderdelen in verschillende delen afzonderlijk werd gegoten en verscheept naar het eiland. Daar werd de vuurtoren in elkaar gezet.
Hoogte: 55 meter
Gebouwd: 1880
Actief lichtkarakter: Fl(3) W 15s, elke 15 seconden 3 witte schitteringen
Geopend: in het vaarseizoen
Kijk op de website van het VVV Ameland voor actuele informatie, openingstijden en kosten en op deze website staat ook een leuke kleurplaat van de vuurtoren voor kinderen.
Vuurtoren Urk op de kop van het voormalige eiland
De laatste vuurtoren die je kunt beklimmen ligt aan het IJsselmeer en is de vuurtoren op Urk. Een markant gebouw van bakstenen, dat staat op de rand van de op de keileembult gelegen oude dorpskern van voormalig eiland Urk. Toen het IJsselmeer nog een zee was (de oude Zuiderzee) leidde de vuurtoren schepen veilig naar de haven of langs de ondiepe kust met zandbanken. Ze was al vanaf 33 kilometer zichtbaar. Schepen betaalde in die tijd belasting voor de vuurtorens en als bewijs voor het betalen kregen ze een bakenloodje, een soort munt met een jaartal waaraan men kon zien dat de belasting betaald was.
Vanaf het platform heb je een prachtig uitzicht over het oude centrum van Urk, het IJsselmeer en de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. Aan de voet van de vuurtoren, staat nog een stormseinpaal en nautofoon. Beiden werken niet meer, maar de eerste gaf vroeger aan hoeveel wind er stond en waarschuwde bij stormen. De nautofoon gaf een signaal bij mist.
Nog een leuk weetje. Normaal draaien de lichten van vuurtorens rechtsom (met de klok mee), behalve op Urk, daar draait het licht tegen de wijzers van klok in.
Hoogte:18,5 meter
Gebouwd: tussen 1844-1845
Actief lichtkarakter: Fl W 5s, elke vijf seconden een witte schittering
Geopend: in de zomermaanden, daarbuiten op afspraak
Kijk op de website van de vuurtoren van Urk voor actuele informatie, openingstijden en kosten.
Hoe herken je het lichtkarakter van een vuurtoren
Vuurtorens hebben altijd een onderbroken, 'knipperend' licht, herkenbaar aan hun kleur en 'karakter’. Het karakter van een vuurtoren staat op een navigatiekaart en bestaat uit drie onderdelen:
- De kleur: een vuurtoren aan de kust heeft meestal een wit of geel licht, de lichten bij een haven zijn rood of groen
- Het karakter: een vuurtoren is altijd knipperend dus Fl (langer dan 2 tot 3 seconden aan en uit) of Iso (even lang uit als aan)
- De periode: bij Flash en Isophase wordt ook de totale lengte van een periode beschreven, dus het aan en uit bij elkaar opgeteld
Ook een keer zeilen met NAUPAR?
Bekijk het uitgebreide aanbod, of neem contact op met een van onze medewerkers voor een aanvullend advies. Zij zijn goed op de hoogte welk schip en welke bestemmingen het beste passen bij jullie wensen en gezelschap.
Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.
Meer lezen?
Zo organiseer je een familie-uitje op een schip I Weekendje weg met kleine kinderen I Leuke bestemmingen aan het IJsselmeer I Bijzondere weekendjes weg in Nederland I Uitwaaien op de Wadden I Combineer zeilen met een bezoek aan een museum I Zeemansknopen I Favoriete stranden rond het IJsselmeer I Maak een logboek met de kids I De Brandaris, een vuurtoren, twee steden