Waddenzee I Droogvallen op het wad met jeugdgroep hoe gaat dat?
Tussen de Waddeneilanden en het vasteland van Noord-Nederland ligt de Waddenzee. Een uniek vaargebied met getijdewater dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een van de leukste activiteiten en hoogtepunten van menig vaartocht met jongeren op het Wad is ‘droogvallen’. Ken je deze term al? We leggen je graag uit hoe het werkt.
Wat is droogvallen
In het kort: als je gaat droogvallen leg je het schip bij hoog water stil bij een zandbank en wacht je tot het laag water wordt en het schip droog valt. Als het water zich helemaal heeft teruggetrokken kun je van boord en de zeebodem verkennen. Hoe cool is dat?
Veel van de schepen bij NAUPAR zijn uitgerust met een platte bodem en bieden de mogelijkheid om ergens droog te vallen op de Waddenzee. Een goede voorbereiding en timing zijn daarbij belangrijk. Weer, wind en natuurlijk het getij moeten gunstig zijn. Aangezien dit per dag kan veranderen, kunnen we niet van te voren garanderen of het mogelijk is om droog te vallen. Maar als dit op jullie wensenlijstje staat, is het belangrijk om het zo snel mogelijk bij de schipper aan te geven, zodat hij dit op een gunstig moment in het programma kan inpassen.
Bekijk de timelapse die is gemaakt door de Klipper Ambiance:
Hoe komt het wad droog te liggen?
De Waddenzee is getijwater met een dagelijkse op- en neergaande beweging van het water, dat we eb en vloed noemen. Zo is het water nog een zee (vloed) en zo loopt het water via de geulen naar de Noordzee en liggen er allemaal zandbanken waar je over kunt lopen (eb). Hoe bijzonder is dat? Laag en hoog water komen beiden ongeveer twee keer per etmaal voor en er zit ongeveer 6 uur tussen eb en vloed. Zodra het water weer hoog genoeg staat, zeilen jullie verder naar bijvoorbeeld Texel, Vlieland of Terschelling. Of jullie blijven een nachtje liggen achter het anker en ervaren de donkerste nacht die je ooit hebt meegemaakt. De Waddenzee is namelijk een van de donkerste plekken van Nederland.
Wat kun je doen als je droog valt?
Een wandeling over de zeebodem is een van de vele activiteiten die jullie op het Wad kunnen ondernemen met de jongeren. Maar jullie kunnen ook een picknick organiseren op de bodem van de zee. En een andere activiteit, die vooral voor jongeren erg aanspreekt, is een potje touwtrekken of een anchor-challenge op het Wad. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Bekijk deze video:
Biodiversiteit niet alleen op de zeebodem
De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een van de redenen is de enorme biodiversiteit. Je zult verbaasd zijn hoeveel verschillende dieren er op het Wad leven.
Aan de horizon foerageren (trek)vogels bij het terugtrekkende water. Garnalen en platvissen schieten voor je voeten weg. En op de bodem liggen mosselen, nonnetjes, kokkels, oesters, zeesterren, kreeften en krabben. Weet jij waaraan je een mannetjeskrab aan kunt herkennen? En dat je links- en rechtshandige krabben hebt? Heel bijzonder om dit van zo dichtbij te ervaren.
Ook in de bodem, die voornamelijk uit zand en slib bestaat, leeft van alles. Heb jij wel eens een wadpier gezien? Tip: ga op zoek naar een hoopje zand die nog het meeste lijkt op een sliert spaghetti. Meestal zitten ze daaronder. Kortom een bijzondere ontdekkingstocht die heel goed te combineren valt met bijvoorbeeld een biologieles.
Plezier en leren combineren
Een bezoek aan de Waddenzee valt heel goed te combineren met bijvoorbeeld lessen voor biologe en aardrijkskunde. Ben je op zoek naar iets bijzonders en bezig met duurzaamheid? Dan is het aanvullende programma de Plastic Soup Expeditie misschien iets voor jullie. Voor de zeiltocht starten jullie met een introductieles over Plastic Soup in de klas. Tijdens de vaartocht kunnen jullie deze les verdiepen met een challenge en de les “Microplastics in het water”. De expeditie is een (gratis) aanvulling op jullie zeiltocht. Je voert de lessen zelf uit met de leerlingen en bepaalt ook waar en wanneer jullie de lessen geven.
Waarom is droogvallen zo bijzonder voor jongeren?
Op het Wad beleven de jongeren de natuur, getijden en zee van dichtbij. De zandbanken waar je bij laag water over heen kunt wandelen zijn alleen te bereiken met een schip en dichter bij dan dit kun je gewoonweg niet komen. Een unieke ervaring, vooral voor jongeren die uit een stad komen. Voor velen van hen is droogvallen het hoogtepunt van de zeiltocht.
Meer over het Waddengebied
De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het totale Waddengebied is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa en loopt van Nederland langs de Duitse kust tot de Deense plaats Esbjerg. Zand en slib wordt weggevoerd en daalt neer. Nieuwe geulen worden gevormd. Zandbanken ontstaan en verdwijnen. Door het dalende en stijgende water is het waddengebied altijd in beweging en dat maakt dit gebied zo bijzonder en altijd weer anders.
Tenslotte nog een aantal tips voor een droogvalsessie
- Zoek naar een schip met platte bodem (geen kiel) dat kan droogvallen. Dit kun je zien bij het schip op het tabblad specificaties onder Scheepsromp. De Linde, Ambiance, Utopia en Hester zijn bijvoorbeeld traditionele zeilschepen waar jullie mee kunnen droogvallen.
- Droogvallen kan alleen bij goed weer en gunstige getij en wind.
- Vertel bij het aan boord stappen of tijdens het palaver jullie wensen om droog te vallen aan de schipper.
- Houdt er rekening mee dat droogvallen een aantal uren kost. Het verschil tussen eb en vloed is ongeveer 6 uur. Het kan dus even duren voor jullie droogvallen of na een droogvalsessie weer verder kunnen varen.
- De Waddenzee is altijd in beweging en droogvallen kan en mag niet overal. Gelukkig weet de schipper de mooie plekjes te vinden.
- Omdat het belangrijk is dat het schip rustig en veilig "contact maakt" met de bodem, is het ook belangrijk dat het water kalm is. Wanneer de wind hard waait en de golven hoog zijn, is droogvallen geen aanrader.
- En tot slot: de schipper zal altijd voor een plek aan de hogerwal kiezen. Dit is de wal waar de wind vandaan komt. Dus als de wind van noord naar zuid waait, dan kiest de schipper voor een plek aan de noordzijde.
Ook een keer droogvallen met NAUPAR
Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? We hebben twee leuke arrangementen voor jeudgroepen:
Natuurlijk hebben we nog veel meer leuke arrangementen. Bekijk ons ruime aanbod. Kom je er niet uit of heb je advies nodig? Neem contact op met onze medewerkers. Zij weten het beste welk schip of arrangement bij jullie gezelschap en verwachtingen past. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.
Meer lezen?
Activiteiten tijdens een vaartocht I Een week lang leren ontdekken en groeien op de Waddenzee I Milieuvriendelijk alternatief I Hoe ziet een dag aan boord van een schip er uit? I Droogvallen op de Waddenzee I Plasticvrije tips aan boord I Binnen een week vrienden op een schip