Zeemansknopen: hoe beleg je een korvijnagel
Weet je wat een korvijnagel is? Het is een losse houten pen op een zeilschip waarop touwen, vallen en schoten voor het bedienen van de zeilen en ra’s vasatleggen. Deze pennen staan in een zogenaamde nagelbank, een balk of plank waar al deze lijnen samenkomen. Op de pen leg je de lijnen vast en dit kan maar op een manier; met enkele kruisslagen en een kopslag.
Te veel informatie? Bekijk dan onderstaande instructievideo die we aan boord van de driemaster Abel Tasman hebben gemaakt:
Korvijnagel beleggen
Het beleggen (vastmaken van de lijnen) van een korvijnagel gaat al eeuwenlang op exact dezelfde manier en wordt veel gebuikt tijdens een zeiltocht. Om de veiligheid aan dek te vergroten, is het belangrijk dat elke zeiler weet hoe hij dat moet doen. Er is namelijk maar een manier om met enkele kruisslagen en een kopslag de lijnen vast te maken en in de video leggen we graag uit hoe je dit doet. Alleen op de juiste manier belegd zorg je ervoor dat de lijn goed vast zit, maar later ook weer makkelijk en snel loslaat. Andere knopen kunnen hiervoor niet gebruikt worden en maken het werken aan dek zelfs onveilig.
Diverse soorten korvijnagels
Korvijnagels kom je op alle typen schepen tegen. Van kleine zeilboten tot een grote driemast Barkentijn zoals de Abel Tasman. Qua materiaal gebruikt men vaak essenhout, maar tegenwoordig zijn ze er ook al in het staal, edelmetaal of aluminium. De lengte van de nagel varieert tussen de 15 en 50 cm en is afhankelijk van het type en de grootte van het schip.
Wil je de korvijnagel in de praktijk proberen?
Vaar mee op een van onze traditionele zeilschepen en vraag de schipper of hij wil laten zien hoe je een korvijnagel belegt. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij weten precies op welk schip je dit kunt oefenen.
Meer lezen over zeemansknopen?
Achtknoop I Platte knoop I Mastworp I 5 meest gebruikte knopen aan boord I Verschil bakboord en stuurboord I Verschil boot en schip I Zeemannen en bijgeloof I Verschil IJsselmeer en Markermeer I Hoe kies ik het juiste schip I Zo werkt droogvallen met een schip