Jeugduitje op een zeilschip I Met deze leuke activiteiten maak je er een afwisselend en uniek uitje van
Of je nu een uitje voor een brugklaskamp, een schoolkamp, werkweek of een vakantie voor een groep jongeren wilt organiseren, zeilen op een traditioneel zeilschip is voor alle groepen een uniek én afwisselend uitje. De meeste jongeren hebben geen of weinig zeilervaring en zeker niet op zo’n groot, authentiek zeilschip. Dus dat is alvast een nieuwe ervaring voor ze. Bovendien is er altijd wel iets leuks te doen als er even niet meegeholpen hoeft te worden bij het zeilen. Met deze activiteiten creëren jullie een leuk afwisselend programma aan boord, waarbij jongeren genieten, ontspannen en tussendoor ook nog heel veel leren. Leuk toch?
Logboek bijhouden
Laat de jongeren tijdens de zeiltrip een logboek bijhouden. Een logboek is een soort boekwerk waarin de leerlingen dagelijks bijhouden wat er aan boord gebeurd. Denk hierbij aan wat voor weer het is, hoe hard het waait en uit welke richting, waar jullie naar onderweg zijn, wat voor zeilen jullie gebruiken, wat de koers is die jullie lopen, de positie en eventueel een kaartje van de route die jullie varen. Natuurlijk kunnen ze het logboek aanvullen met bijzondere gebeurtenissen van die dag, tekeningen, eventuele instant / direct klaar foto’s met klasgenootjes, een kaartje van de haven, een tekening van de vlag van de havenstad die jullie bezoeken, een ticket van het museum waar jullie zijn geweest, een veer van het strand, noem maar op. Het kan van alles zijn. Uiteindelijk heeft iedereen een mooie tastbare herinnering, die ze mee naar huis kunnen nemen aan het einde van de zeiltrip.
Maak een tussenstop
Tijdens de zeiltocht is er altijd tijd voor een ankerstop en verfrissende zwempartij. De meeste schepen hebben ook een kano of andere fun artikelen aan boord die de zwemstop nog leuker maken. Of maak een tussenstop bij een mooi natuurgebied zoals de Marker Wadden. Deze nieuwe eilandengroep, die door mensenhanden is gebouwd, bestaat nog maar een paar jaar en is een Walhalla voor natuurliefhebbers. Hier kunnen jullie een ware ontdekkingstocht houden en wandelen over vlonderpaden, langs het recreatiestrand en de moerasachtige gebieden. Ontdek samen de vele (trek)vogels, insecten en bijzondere plantjes en beklim de uitkijktoren die uitkijkt over de andere eilanden en het Markermeer.
Vergroot nautische kennis
Tijdens de vaartocht zijn er ook leuke activiteiten waarmee je de nautische kennis van de leerlingen een beetje kunt vergroten. Zo leren ze hoe ze een kaart en kompas lezen, de route bepalen, het schip besturen en oefenen ze de belangrijkste zeemansknopen die ook in het dagelijks leven erg handig zijn. Tijdens de vaartocht kunnen de jongeren een tekening maken van het schip en daarbij alle scheepsonderdelen en nautische termen die ze leren tijdens de zeiltrip aangeven op de tekening. Sommige onderdelen hebben een hele leuke betekenis.
Ontdekken jullie ze?
En onderweg komen jullie andere traditionele zeilschepen tegen. Hier kun je een leuk spel van maken. Herkennen jullie de verschillende scheepstypes en weet je bijvoorbeeld hoe een schoener er uit ziet? Maar ook van de ‘wegwijzers op het water’ kun je een spel maken. Wie weet bijvoorbeeld wat de verschillende boeien, tonnen en bakens betekenen? Met een prijs voor de leerling die de meeste verschillende wegwijzers spot.
Ontwerp je eigen vlag
Elke havenstad en eiland heeft een eigen vlag. Weet je bijvoorbeeld hoe de vlag van Volendam er uit ziet, waar de afbeelding in de vlag van Enkhuizen vandaan komt en wat de kleuren van de vlag van Terschelling betekenen? Nadat jullie de verschillende vlaggen hebben bestudeert kun je de leerlingen vragen een eigen vlag te ontwerpen en daarin te verwerken wat ze van de haven- en eilandvlaggen hebben geleerd.
Droogvallen op het Wad
Varen jullie op de Waddenzee en is het weer en getij gunstig? Vraag de schipper of het mogelijk is om droog te vallen. De schipper legt het schip bij hoog water (vloed) bij een zandplaat en zodra het laag water (eb) is kan iedereen van boord. Een ontdekkingstocht over de bodem van de Waddenzee is op zich al bijzonder, maar jullie kunnen er ook een anchorchallenge houden, een potje touwtrekken, onderzoeken welke dieren er allemaal leven in de bodem van de Waddenzee of zoals deze school deed gipsafdrukken maken van de Waddenzee. Een ervaring die je moet hebben meegemaakt.
Ga op Plastic Soup Expeditie
Hebben jullie iets met duurzaamheid en wil je wat bijzonders doen tijdens de vaartocht? Ga op Plastic Soup Expeditie en vis tijdens de vaartocht naar microplastics. Voor de zeiltocht kun je alvast een introductieles houden over Plastic Soup, met filmpjes, vragen en opdrachten over plasticvervuiling, de omvang, bronnen en de gevolgen van de plastic soep. Tijdens de vaartocht kunnen jullie deze les verdiepen met een challenge en de les “Microplastics in het water”. De jongeren onderzoeken d.m.v. waterproeven hoeveel microplastics er in het water van zitten. Ze verzamelen verschillende watersamples, die vervolgens worden gefilterd en geanalyseerd. Dit kunnen jullie meerdere malen en op verschillende locaties doen. Bijvoorbeeld op het open water, in de haven of in de buurt van een strand. Zo wordt de vaartocht een educatief uitje met impact én fun!
Genieten, ontspannen en leren
Tijdens een zeiltocht is er voldoende ruimte voor deze leuke activiteiten en blijft er ook genoeg tijd over om te ontspannen, te zonnen aan dek en samen spelletjes te spelen of te kletsen aan dek. Zo hoeven jullie niet altijd in de ‘vermaak-stand’ en beleven jullie allemaal een fantastische tijd op het water.
Wil je ook een keer zeilen met NAUPAR?
Bekijk het aanbod en de beschikbaarheid van de verschillende traditionele zeilschepen. Kom je er niet uit of heb je advies nodig? Neem contact op met een van onze medewerkers. Zij weten het beste welk schip of arrangement bij jullie gezelschap en verwachtingen past. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.
Meer lezen?
Een week lang leren en ontdekken op de Waddenzee I 3 dagen zeilen over IJsselmeer I Vrienden binnen een week I Combineer elk doel op een schip I Plasticvrije tips aan boord I Hoe bepaal je een route I Verschil bakboord - stuurboord
Meest gebruikte knopen aan boord I Droogvallen hoe werkt dat?