Uit de kombuis I Eten & drinken rond het IJsselmeer I Hoornse Broeder
Hoorn is niet alleen een mooie bestemming, maar ze hebben er ook een heerlijke specialiteit: Hoornse Broeder. Deze West-Friese lekkernij is een rijke variant op de bekende krentenmik uit Enkhuizen, met een verrukkelijke toevoeging van kaneel, bruine suiker en romige roomboter in het hart van het brood. Je kunt de Hoornse Broeder natuurlijk overal kopen in Hoorn, maar hoe leuk is het om deze aan boord van het schip te maken? Verras jij je gezelschap met een zelfgebakken Hoornse Broeder tijdens een gezellige zeiltocht naar deze sfeervolle havenstad aan het Markermeer?
De geschiedenis van de Hoornse Broeder
De Hoornse Broeder heeft zijn oorsprong in de 17e eeuw, toen Hoorn een bloeiende handelsstad was met een rijke voedselcultuur. Volgens de overlevering werd dit zoete brood oorspronkelijk gebakken door een familie genaamd 'De Broeders' in Hoorn.
Hoe komt de Hoornse Broeder aan zijn naam?
De naam 'Broeder' is afgeleid van het woord 'brood'. Maar er gaan meer verhalen de rondte over de herkomst van de naam Broeder en we weten niet precies welke nou waar is. Wel weten we zeker dat het een heerlijke traditionele lekkernij is die vaak werd bereid voor speciale gelegenheden, zoals bruiloften, feesten of cadeau werd gedaan bij een geboorte.
Waar wordt de lekkernij van gemaakt?
De Hoornse Broeder wordt gemaakt van tarwebloem, gist, suiker, krenten en rozijnen. Het wordt vaak in een ronde vorm gebakken en heeft een kenmerkende, rijke smaak. De rozijnen voegen een zoete fruitige smaak toe. Dit onderscheidt de Hoornse Broeder van een krentenmik, een andere Nederlandse lekkernij die erg lijkt op de Hoornse Broeder. Het belangrijkste verschil is dat een krentenmik meestal een rechte cakevorm heeft, terwijl de Hoornse Broeder meestal rond is en daardoor in punten geserveerd wordt.
Wanneer eet je deze specialiteit?
De Hoornse Broeder is een streekproduct dat je eigenlijk op elk moment van de dag kunt eten. Het wordt vaak gegeten als ontbijt, bij de koffie, als tussendoortje of zelfs als dessert. En je geniet er het meeste van als je hem in punten snijdt en serveert met een beetje boter. De combinatie van de zachte textuur van de broeder en de romige boter zorgt voor een heerlijke smaakbeleving.
Zelf maken? Recept voor Hoornse Broeder
De typische vorm van een Hoornse broeder is rond, daarom gebruiken we geen cakevorm maar een bakplaat.
Ingrediƫnten:
- 500 gram bloem
- 250 gram rozijnen
- 250 gram krenten
- 250 gram bruine suiker
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 150 gram roomboter
- 250 ml melk
- 10 gram gedroogde gist
- Snufje zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is, voeg de gist toe en roer het goed door. Laat het 10 minuten staan tot het mengsel begint te schuimen.
- Zeef de bloem in een grote kom en voeg een snufje zout toe. Meng alles goed door elkaar.
- Smelt de boter en voeg dit samen met het gist-melkmengsel toe aan de kom met bloem. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan nog wat bloem toe.
- Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen, totdat het in omvang is verdubbeld.
- Voeg de rozijnen en krenten toe aan het deeg en kneed ze er goed doorheen, zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
- Maak de vulling met bruine suiker en kaneelpoeder.
- Verdeel het deeg in 2 helften.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Leg de onderste helft van het deeg op bakplaat, voeg een klont boter toe en daarover heen de vulling van bruine suiker en kaneel, leg daarna de andere helft van het deeg er over heen.
- Bak de Hoornse Broeder in het midden van de oven gedurende 45-55 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is.
- Haal de Hoornse Broeder uit de oven en laat hem even afkoelen.
Het aantal punten dat je uit de Hoornse Broeder haalt, hangt natuurlijk af van hoe dik je de punten snijdt, maar je kunt gemiddeld zo'n 10 punten uit een Broeder halen.
Eet smakelijk!
Ook een keer mee zeilen naar Hoorn?
Bekijk ons uitgebreide aanbod, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden op een traditioneel zeilschip.Meer lezen?
Tripsuggestie Hoorn I Uit de kombuis: Urker Kapkool I Traditie: de aanlegborrel I Vijf leuke bestemmingen aan Markermeer I Tripsuggestie Volendam I Tips voor organiseren uitje met familie of groep vrienden I Zo kies je een schip I Zelf koken met jeugdgroep I Recept uit het Captain Cook kookboekje voor scholen