Unieke teambuilding tijdens schoolreis op drie schepen
Elk jaar kijkt de achtste klas van het Gymnasium uit Krefeld vol verlangen uit naar het jaarlijkse schooluitje. Dit jaar scheepten de studenten uit drie klassen in op de Pouwel Jonas, Hester en Antoinette om samen de zeilen te hijsen en een gezellige tijd door te brengen op het IJsselmeer. De wind bracht hen vanuit Kampen naar Urk, Medemblik en via Enkhuizen weer terug naar de thuishaven in Kampen. Daar stapten de studenten als één team van boord.
Teambuilding tijdens schooluitje
De heer Watzlawik, leraar en organisator van deze trip, ziet deze vijf dagen vooral als een soort "sociaal eindexamen" voor zijn studenten. Een gezamenlijke zeiltocht biedt alleen maar voordelen. Door ervaringen te delen – zoals samen zeilen, koken en schoonmaken – wordt de klas een sterk team. Bovendien is er een betere uitwisseling tussen de verschillende klassen. De leraren vermijden opzettelijk groepsactiviteiten in het programma. "De studenten hebben het al druk genoeg in het dagelijkse leven. Door het weglaten van groepsactiviteiten concentreren we ons op de essentie”, legt de heer Watzlawik uit.
Ook ontspannen tijdens zeiltocht
Natuurlijk wordt er van elke leerling verwacht dat hij meehelpt tijdens de tocht. Maar er is ook ruimte om even lekker niets te doen en te ontspannen. Gewoon even tijd voor je zelf. Genieten van de rust is net zo'n belangrijk onderdeel van de reis als het meehelpen, samen kletsen en spelletjes met elkaar doen.
Op verkenningstocht in de havensteden
Wanneer de schepen in de havens aanleggen, is het belangrijk dat de schepen bij elkaar liggen. Zo ontstaan er niet alleen in elke klas mooie vriendschappen, maar zijn deze ook klasoverstijgend. Eenmaal in de haven kunnen de jongeren op eigen gelegenheid de oude steden verkennen. In kleine groepen trekken ze er opuit en dompelen zich onder in een andere manier van leven. Of ze zoeken gewoon naar een grasveld voor een gezamenlijk potje voetbal.
Gezamenlijk inkopen en koken goed voor teamgeest
De studenten zijn verantwoordelijk voor de gezamenlijke inkopen en het bereiden van het eten. Natuurlijk is het budget beperkt. Van tevoren op school hebben de betrokken leerkrachten samen met de klas maaltijdplannen gemaakt. Het uitgangspunt; “Hoe eet je elke dag gebalanceerd en gezond?” Van spaghetti bolognese tot gekookte aardappelen met kruidenkwark. Het staat allemaal op het menu. Door gezamenlijk de inkopen te doen en te koken, leren de studenten van het gymnasium niet alleen om samen te werken als een team, maar ook om met geld om te gaan. Er zijn vier studenten per schip, twee jongens en twee meisjes, die met een leraar boodschappen doen en daarna het eten bereiden. Natuurlijk moeten ze naderhand ook het vaatwerk spoelen. Dat levert nog wel eens de nodige opmerkingen op als “ik heb nog nooit zo hard gewerkt”. Naderhand vullen ze dat echter vaak aan met “het is wel goed, nu weet ik wat mijn ouders doen!"
Gezamenlijk terugblikken op geslaagd schooluitje
Eenmaal terug in de haven van Kampen wordt het schip gezamenlijk gepoetst. Als iedereen klaar is, verzamelen de scholieren, leraren en bemanning van de schepen zich aan dek voor een gezellige afsluiting. Samen blikken ze nog een keer terug op de afgelopen vijf dagen. Feedback en tips voor een volgende trip worden daarbij niet vermeden. Uiteindelijk voeren de positieve woorden de boventoon en stapt iedereen van het gymnasium Fabritianum uit Krefeld tevreden in de bus, ze hebben genoten van de schoolreis op de traditionele zeilschepen en rijden als een nog sterker team naar huis.
Meer informatie over een schoolreis?
Bent u op zoek naar een schooluitje waarbij de leerlingen niet alleen een onvergetelijke tijd beleven, maar ook als team groeien? Vraag vrijblijvende een offerte aan of neem direct contact op met een van de medewerkers van NAUPAR, zij helpen u graag bij het organiseren van het perfecte schoolreisje voor uw leerlingen.