Expeditie Marker Wadden I Moerasandijvie op de nieuwe eilanden in het voorjaar
In het Markermeer ligt een bijzondere groep eilanden: De Marker Wadden. Gebouwd door mensenhanden en zo groot als de binnenstad van Amsterdam. In het begin lagen er alleen hopen zand. Inmiddels zijn er verschillende wandelroutes waarlangs een strand, vogelobservatiehutten en een uitkijktoren zijn gebouwd. Daarnaast neemt de natuur de eilanden langzaam over. Moerasandijvie is een van de 127 pioniersplanten die op deze nieuwe eilandenarchipel groeit. Waarschijnlijk overgewaaid vanuit de Oostvaardersplassen. Dat en meer ontdekten we tijdens de expeditie met NAUPAR naar de Marker Wadden. Het bleek een bijzondere ontdekkingsreis, die we deze keer samen maakten met reismagazine Columbus Travel.
En dat is nou net wat deze expeditie zo leuk maakt. We hebben geen idee welke kant het op gaat en hoe het natuurgebied zich ontwikkeld. Laat staan hoe het er volgend jaar uit ziet. Reden te meer om nog eens terug te keren naar de Marker Wadden besluiten we als we twee uur later terug keren in de haven van Lelystad.
Hijsen maar! De ontdekkingsreis begint
Om elf uur gaan de trossen los. Als we de haven uit varen met de een driemaster van NAUPAR spotten we rechts een broedkolonie lepelaars. De excursie is begonnen! De zon schijnt, er staat een gunstig windje en de schipper vraagt wie er mee wil helpen met het hijsen van de zeilen. We pakken de lijnen aan en voor we het weten staan we te brassen, trekken we aan gordingen, een kluiver en moeten we doorhalen. Nét echt. Een bijzondere kennismaking met varen op een driemaster. Als de zeilen eenmaal staan, wordt de lunch geserveerd en kunnen we genieten in het zonnetje met uitzicht op het Markermeer. “Ik wist niet dat we ook zouden zeilen” merkt een medereizigster naast me op. “Wel een bijzondere manier om de reis naar nieuw land te starten” vervolgt ze, “net als Abel Tasman, de Nederlandse ontdekkingsreiziger.”Pionieren op de Marker Wadden
Nog geen twee uur later meren we af in de natuurhaven van de Marker Wadden. Daar staat de gids van Natuurmonumenten op ons te wachten voor een wandeling over het hoofdeiland van de Marker Wadden. Na een korte uitleg over het ontstaan en de noodzaak van de eilanden lopen we naar het strand. Recent geplaatste kastanjehekjes moeten daar zorgen voor duinen. Of het ook gebeurt? Wie zal het zeggen. Op de Marker Wadden is niets zeker, vertelt de gids. We vervolgen onze weg over het schelpenpad naar de Steltloper, een uitkijktoren die als een soort ET gebogen staat over het surrealistische nieuwe landschap. De 12,5 meter hoge klimtoren biedt een prachtig uitzicht over de complete eilandenarchipel en velden moerasandijvie. Dit plantje was een bedreigde plantensoort. Door polders komt ze steeds vaker voor in Nederland. En dan vooral op droogvallende gebieden zoals de Marker Wadden. Het groeit hier als kool en de meeste plantjes staan in bloei. We mogen het zelfs proeven. "Lekker voor in de stampot", grapt de gids.Experimenteren met slib
Als we verder lopen over een dijkje zien we links drie aangelegde bassins van 30 tot 40 meter diepte. Er staat water in met slib. Ze worden met rust gelaten. De natuur moet hier zijn werk doen. Rechts van het dijkje wordt de natuur een handje geholpen met aangelegde poelen met riet, waarmee ze hopen het troebele water in het Markermeer tegen te gaan en de waterkwaliteit te verbeteren. Welke van de twee manieren het beste werkt? “Geen idee“, vertelt de gids. Ze proberen van alles uit en de tijd zal leren wat de beste methode is. “Over vijf jaar kan het er allemaal weer anders uit zien” besluit de gids zijn verhaal als we terug aan boord van de Abel Tasman stappen.En dat is nou net wat deze expeditie zo leuk maakt. We hebben geen idee welke kant het op gaat en hoe het natuurgebied zich ontwikkeld. Laat staan hoe het er volgend jaar uit ziet. Reden te meer om nog eens terug te keren naar de Marker Wadden besluiten we als we twee uur later terug keren in de haven van Lelystad.
Wil je ook de Marker Wadden bezoeken?
NAUPAR gaat regelmatig op expeditie naar de Marker Wadden en wij hebben 2 arrangementen:- Wil je meevaren of is jullie groep kleiner dan 12 personen? Bekijk het arrangement Marker Wadden Expeditie Individueel. Dit arrangement kun je direct online boeken. De nieuwe data voor het komende jaar zijn bekend.
- Bestaat jullie groep uit 12 personen of meer? Bekijk dan het Marker Wadden arrangement voor groepen en vaar exclusief met jullie groep naar de Marker Wadden. Je kunt het arrangement naar eigen wens uitbreiden met leuke activiteiten of bijvoorbeeld een BBQ-buffet.