Een traditioneel zeilschip is het perfecte alternatief voor een duurzaam groepsuitje
De jongere generatie is erg milieubewust en veel jongeren willen geen korte afstanden meer afleggen met het vliegtuig. Een schoolreisje op een traditioneel zeilschip is daarom het perfecte alternatief: duurzaam, om de hoek en je kunt tijdens de vaartocht aandacht schenken aan thema’s zoals de ecologische voetafdruk, de natuur, het klimaat en hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. Daarnaast komen tijdens een zeiltrip pedagogische aspecten, educatie en fun mooi bij elkaar. Maar dat is nog niet alles, er zijn meer redenen om te kiezen voor een groepsuitje op schip. Wij zetten er een aantal op een rij.
1. Lekker dichtbij
Ongeacht vanuit welke hoek jullie komen, voor een groepsreis in Nederland hoeven jullie niet het vliegtuig te pakken. De bus is bijvoorbeeld een minder milieubelastend alternatief, vooral als deze volledig bezet is. Daarnaast kunnen jullie bij NAUPAR kiezen uit maar liefst 16 verschillende havens rond het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee, dus er is altijd wel een haven in de buurt.
2. Duurzame accommodatie
Met een eco-vriendelijke reis naar de haven heb je een eerste stap gezet bij het ontwikkelen van een milieuvriendelijk uitje. Maar het is ook fijn als de accommodatie enigszins duurzaam is. Onze schepen varen zoveel mogelijk zonder de motor te gebruiken. Niet alleen is het leuker om op de wind naar de volgende bestemming te zeilen, maar het is ook een bijzondere manier om de stilte te ervaren. De motor wordt alleen gebruikt om een haven en de sluis in en uit te varen, of als de wind het laat afweten.
3. Ook schippers besteden aandacht aan het thema duurzaamheid
Veel schippers willen de reis zo duurzaam mogelijk maken. Zo worden er aan boord van de Klipper Pouwel Jonas voornamelijk Fairtrade producten, biologische ingrediënten én milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Daarnaast doen ze er alles aan om verspilling van voedsel te voorkomen en de berg plastic flessen tegen te gaan, door bijvoorbeeld een sodastream aan boord te hebben. Hiermee kunnen jullie zelf frisdrank maken en plastic flessen hergebruiken.
4. Leuke activiteiten
Aan activiteiten tijdens het zeilen geen gebrek. De jongeren kunnen zeilen hijsen, plaatsnemen achter het roer, helpen bij het navigeren, leren knopen, zelf een armbandje maken of lekker chillen aan dek en samen met klasgenoten een spelletje spelen. En dat alles zonder CO2-uitstoot. Ook de bestemmingen hebben veel te bieden. Of jullie nu kiezen voor een stranddag, een museum of een speurtocht in een leuke havenplaats: de meeste havens liggen op loopafstand van het stadscentrum en de bezienswaardigheden zijn vaak te voet bereikbaar. En jullie kunnen natuurlijk ook een fiets huren, om bijvoorbeeld een Waddeneiland te ontdekken.
5. Arrangementen met aandacht voor natuur
Rond de vaargebieden liggen prachtige natuurgebieden. Zo is NAUPAR gastheer van het Landschap Nationaal Park Nieuw Land. Samen met het park hebben we een speciaal arrangement samengesteld, waarbij jullie o.a. een bezoek brengen aan de nieuwe eilandengroep Marker Wadden, een nachtje ankeren midden in de natuur en de Oostvaardersplassen bezoeken voor een boeiende excursie, fietstocht en interessante activiteit over plasticsoep.
Een ander alernatief is de Waddenzee, hoppend van eiland naar eiland ontdekken jullie waarom dit mooie vaargenbied op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. En bij een droogvalsessie maken jullie kennis met de dieren die leven op de bodem van de zee.
Ok, we noemen nog één laatste arrangement: de Plastic Soup Expeditie. Een afwisselende midweek op het IJsselmeer, het Markermeer of de Waddenzee waarin studenten zelf ontdekken hoeveel microplastics er inmiddels in het water zitten, waarom dit niet goed is voor mens, dier en milieu en welke stappen ze zelf kunnen ondernemen om nog meer plasticvervuiling te voorkomen. Een educatief schooluitje met impact én fun!
6. Educatie, samenwerken en fun in een
Teambuilding, kennisoverdracht, avontuur en plezier komen samen tijdens een midweek of weektocht op het water. De jongeren brengen veel tijd door met elkaar. Ze koken samen, spelen spelletjes, zeilen, zwemmen en nog veel meer. Daarnaast is het afwisselend. Ze ontdekken verschillende steden, maken kennis met de lokale cultuur en u kunt bijvoorbeeld een museum met ze bezoeken, zoals het Zuiderzeemuseum, een openlucht museum in Enkhuizen dat 100 jaar terug gaat in de tijd. Tijdens de zeiltocht kunnen jullie ook aandacht besteden aan duurzame thema's waarmee het bewustzijn over duurzaamheid onder de jongeren wordt vergroot. Zo kunnen jullie een hele leuke zeiltrip samenstellen boordevol activiteiten en toch duurzaam zijn.
Benieuwd hoe een groepsreis op een traditioneel zeilschip er uit ziet
Bekijk onderstaande video die we maakten tijdens een zeiltrip met een groep jongeren over het IJsselmeer en de Waddenzee:
Ook een duurzaam groepsuitje organiseren?
Zijn jullie op zoek naar een leuk, afwisselend en duurzaam uitje voor een groep jongeren? Bekijk het uitgebreide aanbod op onze traditionele zeilschepen of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen jullie graag meer over de verschillende mogelijkheden.
Meer lezen?
De voordelen van een schoolreis in Nederland I Een schip is de perfecte accommodatie I Alle doelen komen samen op een schip I 6 bestemmingen aan het IJsselmeer en Markermeer I Droogvallen op de Waddenzee I Bijzondere natuurbestemmingen I Wat kun je doen op Marker Wadden