Tophost Jeroen Valk | Gasten komen om te zeilen, óók bij minder goed weer
Jeroen Valk, schipper op klipper de Vriendschap krijgt van zijn gasten voortdurend goede reviews en dat maakt hem met recht een Tophost. Jeroen is blij met deze award: “Ik was zeer vereerd en had het niet verwacht. Maar ik heb het niet alleen gedaan, het is een teamprestatie en de award is dus voor ons allemaal.”
Op de vraag wat zijn geheim is en waarom gasten de tochten op de Vriendschap zo hoog waarderen, zegt Jeroen: “Het is belangrijk om jezelf te zijn, ik doe me niet anders voor dan dat ik ben. Daarnaast is het belangrijk om professionaliteit uit te stralen én om veel te zeilen. Dat klinkt misschien als een open deur, maar dat is echt het belangrijkste aan dit beroep. Soms werkt het weer niet mee, en dan is het makkelijker om op de motor te varen, maar daar komen de gasten niet voor.”
Goed plannen, dan kun je altijd zeilen
Aangezien je het weer niet in de hand hebt, is het volgens Jeroen belangrijk om de tochten goed te plannen. Dat betekent dat je voor de tocht al moet kijken wat het weer doet en dat je aan de hand daarvan een plan maakt. “Er zijn altijd wel routes die je wel kunt zeilen. Je moet dat gewoon goed plannen. Als het stroomt van de regen, moet je niet tien uur gaan zeilen en verwachten dat de mensen dan al die tijd buiten zitten en dat leuk vinden. Aan de andere kant, te snel kiezen voor varen op de motor, is ook niet altijd de goede keuze. Mensen komen om te zeilen en ze waarderen het echt als je ze dat biedt. Ook als het geen stralend weer is.”
Wat het makkelijker maakt voor Jeroen is dat de Vriendschap een goed zeilschip is. “Het schip kan veel aan en ligt heel stabiel op het water. De verhouding lengte-breedte is namelijk niet standaard: bij een lengte van 28 meter is ze met haar 6 meter relatief breed en dat zorgt voor een stabiele, rustige ligging. Het is een Zeeuwse klipper en omdat die ook veel voeren in de zeegaten, moesten ze stabiel op het water liggen. Dat is voor de gasten fijn, want dat vaart wat rustiger. Tegelijkertijd: op het IJsselmeer heb je een korte golfslag, dus zeker bij wat hardere wind, gaat ook dit schip dan behoorlijk heen en weer. Je zit op het water hè, schommelingen kun je nooit helemaal voorkomen.”
Makkelijk leren zeilen op een comfortabel schip
Voor de gasten is de Vriendschap ook een ‘makkelijk’ schip. Jeroen heeft bijvoorbeeld geen zeillieren aan boord, waardoor de gasten sneller zien wat er gebeurt als ze aan een touw trekken. Hierdoor hebben de meeste groepen binnen een paar dagen door hoe alles werkt en wat ze moeten doen. Dat is ook fijn voor de matroos, want zij kan werk uit handen geven en heeft daardoor meer tijd voor persoonlijk contact met de gasten.
Een ander groot voordeel van de Vriendschap is dat er een heel groot dagverblijf aan boord is. Hier kunnen groepen relaxen en bijkomen. Ook aan dek is er een ruime kuip en veel ruimte om lekker in de zon te liggen. “En, vertelt Jeroen lachend, “het is niet zo’n heel groot schip, dus ik hoef ook niet te haasten om in de haven te komen, omdat ik anders geen ligplaats meer heb. Dat is bij de grote schepen vaak wel een issue. Die moeten echt op tijd zijn, anders is er geen plaats meer voor ze.”
Verder heeft het schip in de keuken een nieuwe oven en een nieuwe, grote koelkast. De afgelopen paar jaar heeft Jeroen, samen met eigenaar Christel en nautische duizendpoot Hendrik veel tijd besteed aan het vernieuwen, vervangen en onderhouden van het schip en de inventaris: “In 2020, het eerste coronajaar, kwam ik op dit schip. We konden toen natuurlijk niet varen en daarom heb ik dat jaar heel veel tijd besteed aan onderhoud en renovatie. Dus er is veel vernieuwd, vervangen en opnieuw geschilderd.”
Moeiteloos door de onderhoudsinspectie
“Ik heb vorig jaar ook de masten eraf gehaald, om die goed te controleren en te onderhouden. Binnenkort komen er weer inspectierondes aan, en ik verwacht dat daar niets noemenswaardigs achter weg komt. We hebben het schip goed onderhouden en we nemen alle aanwijzingen van de inspectie heel serieus. Als er volgens hen iets moet worden vervangen of aangepast, dan doen we dat. En natuurlijk houden we het tussentijds zelf ook goed in de gaten. Iedere winter nemen we de tijd voor onderhoud. Dan gaan we controleren, schilderen en zo nodig tuigage, zeilen of masten vervangen. Of de hutten opnieuw schilderen, matrassen vervangen, en sanitair vervangen of repareren. Nou ja, maar net wat er nodig is. Er is altijd wel wat te doen op een schip.”
Al veertig jaar plezier in gastvrijheid
Behalve veel zeilen en een schoon en goed onderhouden schip, is er nog iets dat volgens Jeroen erg belangrijk is om het gasten naar de zin te maken: “Naast zeilen is de andere helft van mijn werk zorgen dat mensen zich thuis voelen op het schip. Daar doe ik erg mijn best voor en ik vind het ook een heel belangrijk facet van mijn werk. Na al die jaren vind ik het nog steeds leuk om te doen. Ik ben in 1984 begonnen als schipper en dit is dus nu mijn 40e seizoen!”
“Mensen vinden het leuk om bijzondere dingen te doen. Als we bijvoorbeeld op het Wad varen en het weer en het tij laten het toe, dan vallen we droog op een plek waarvan ik weet dat er mosselen en kokkels liggen. Dan gaan we die zoeken, we spoelen ze helemaal schoon en de volgende dag eten we dan mosselen met z’n allen. Dat vinden gasten leuk. Zelfs mensen die dachten dat ze nooit mosselen zouden eten, proeven ze dan toch.”
De Vriendschap heeft Enkhuizen als thuishaven en vaart dus veel op het IJsselmeer, maar ook het Wad is goed bereikbaar als de wind gunstig is. Bij het bepalen van de route kijkt Jeroen, behalve naar het weer, ook naar de samenstelling van de groep en naar hun wensen: “Een jeugdgroep vindt het echt niet leuk om in een dorpje als Oudeschild op Texel te zijn. Daar is niets te doen. Dan kun je beter naar Hoorn of een ander leuk stadje, waar wat te doen en te beleven is voor jongeren. En andere groepen vinden het juist heerlijk om de rust van het Wad en de Waddeneilanden te ervaren, dus daarmee maak je een ander soort tocht.”
Jeroen doet altijd zijn uiterste best om de wensen van een groep in vervulling te laten gaan. “Maar”, vult hij grinnikend aan, “soms zijn die echt niet haalbaar. Bijvoorbeeld om in één weekend naar twee Waddeneilanden te zeilen en dan ook nog droog te vallen. Dan is het belangrijk dat ik toch zoveel mogelijk van de wensen waarmaak en dat ik goed uitleg wat niet kan en waarom niet. Dan snappen gasten dat wel en vinden ze het ook niet zo erg om de plannen aan te passen.”
Aandacht, waardering en betrokkenheid
Als laatste wil Jeroen graag nog een keer benadrukken dat de Tophost Award echt niet alleen aan hem te danken is: “Eigenaar Christel de Jong steunt mij altijd en wil me altijd helpen. Hendrik Boland helpt met hand- en spandiensten en klussen op het schip. Hij neemt me heel veel werk uit handen en dat is echt waardevol, want daardoor ben ik aan het einde van het seizoen niet volledig afgedraaid. En de maat is ook heel belangrijk, want die heeft veel contact met de groep en haar bijdrage is dus sfeerbepalend. Ik vaar nu met een vaste maat, Nikki, en zij is erg goed en heeft echt bijgedragen aan het behalen van deze award.”
Het feit dat Jeroen de award ziet als een teamverdienste, geeft misschien wel het beste weer waarom hij door zijn gasten verkozen is als Tophost. Hij heeft aandacht en waardering voor de mensen om hem heen, of dat nou zijn team of zijn gasten zijn. En daarmee maakt hij het verschil.
Ook een keer mee zeilen met de Vriendschap?
Bekijk de Vriendschap, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden van een uitje op de Vriendschap.
Meer lezen?
Heb je meegevaren met een Tophost? I Even voorstellen: Markus Elber, schipper op de Linde I Handige inpaklijst voor weekendje weg I Leukste havensteden aan Friese kust I Familie weekend op een schip I Tips voor organiseren familie uitje I Zo ziet een dagindeling met een groep jongeren er uit I 5 bestemmingen buiten de gebaande paden