Tophost Luca Spano I Zorg dat je klaarstaat voor je gasten, zonder op de voorgrond te treden
Het is misschien wel het grootste geheim van Luca Spano, de jonge schipper van de veertig meter lange tweemastklipper Hester: altijd klaarstaan voor je gasten, maar niet opdringerig aanwezig zijn. ‘Want’, zo zegt Luca, ‘als je een kamer in een hotel boekt, heb je er ook geen zin in dat de hotelmanager voortdurend bij je aan tafel zit. Maar je verwacht wel dat het personeel voor je klaarstaat en dingen voor je regelt.’
Die delicate balans, dat is ook wat zijn gasten waarderen. Maar er is meer. Luca vaart veel met schoolgroepen en mede omdat hij zelf nog jong is, kan hij zich uitstekend inleven in de jongeren aan boord. Hij begrijpt heel goed dat pubers niet de hele dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat willen zeilen. Daarom kiest hij altijd voor afwisseling. Een stukje zeilen en daarna aanleggen in een haven, om in de betreffende havenstad iets leuks te gaan doen. Of zorgen dat je op tijd voor anker gaat, zodat de jongeren zich nog een tijdje zwemmend en spelend kunnen vermaken.
Luca: ‘Als ik in mijn gastenboek kijk, dan zijn mijn gasten vooral enthousiast over de dingen die ze gedáán hebben, zoals een bezoek aan een havenstadje, een race met een collega-schipper, of met de banaan achter de motorboot. Het zeilen vinden ze ook leuk, maar ze onthouden echt niet hoeveel knopen ze gevaren hebben. Of met welk schip ze vorige keer gingen. Daarom is afwisseling heel belangrijk. Als de gasten een paar jaar verder zijn (zeker als het om jongeren gaat) weten ze alleen nog de hoogtepunten van de reis en hoe de sfeer was; of ze zich goed en op hun gemak voelden aan boord. Dus daar zet ik op in.’
Die delicate balans, dat is ook wat zijn gasten waarderen. Maar er is meer. Luca vaart veel met schoolgroepen en mede omdat hij zelf nog jong is, kan hij zich uitstekend inleven in de jongeren aan boord. Hij begrijpt heel goed dat pubers niet de hele dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat willen zeilen. Daarom kiest hij altijd voor afwisseling. Een stukje zeilen en daarna aanleggen in een haven, om in de betreffende havenstad iets leuks te gaan doen. Of zorgen dat je op tijd voor anker gaat, zodat de jongeren zich nog een tijdje zwemmend en spelend kunnen vermaken.
Een banaan, een sushirol en een pizzaoven
Aan boord van de Hester gaat altijd een extra bootje mee, waar zo’n grote banaan achter gehangen kan worden: plezier gegarandeerd! En de grote opblaasbare sushirol doet het ook altijd goed. Niet alleen bij de jeugdgroepen, ook bij de vrijgezellenfeestjes of familiefeestjes in de weekenden. En anders heeft Luca altijd nog een troef achter de hand: de pizzaoven aan boord. Luca is half Italiaans en kent het beste recept voor goede pizza’s, die hij dan ook graag voor zijn gasten maakt.IJsselmeer en Ketelmeer: vertier binnen handbereik
Het IJsselmeer en het Ketelmeer is het favoriete vaargebied van de jonge schipper. Dit gebied spreekt hem meer aan dan bijvoorbeeld de Waddenzee, omdat het minder druk is, maar vooral ook omdat het makkelijker is om af te wisselen in activiteiten als je overal dichtbij bent. De Waddeneilanden zijn ook prima te bereiken, hoewel je vanuit thuishaven Kampen algauw twee volle dagen aan het zeilen bent. Voor Luca geen probleem, maar sommige gasten vinden dat wat teveel van het goede.Luca: ‘Als ik in mijn gastenboek kijk, dan zijn mijn gasten vooral enthousiast over de dingen die ze gedáán hebben, zoals een bezoek aan een havenstadje, een race met een collega-schipper, of met de banaan achter de motorboot. Het zeilen vinden ze ook leuk, maar ze onthouden echt niet hoeveel knopen ze gevaren hebben. Of met welk schip ze vorige keer gingen. Daarom is afwisseling heel belangrijk. Als de gasten een paar jaar verder zijn (zeker als het om jongeren gaat) weten ze alleen nog de hoogtepunten van de reis en hoe de sfeer was; of ze zich goed en op hun gemak voelden aan boord. Dus daar zet ik op in.’