Uit de kombuis I Eten & drinken rond het IJsselmeer I Urker Kapkool
Urk is een van de bestemmingen waar we graag aanleggen. Deze charmante bestemming aan het IJsselmeer heeft niet alleen leuke bezienswaardigheden en activiteiten, maar ook een overvloed aan lokale lekkernijen om van te watertanden. Met meer bakkers dan de meeste plaatsen, verse vis in overvloed en een streekgerecht genaamd Urker Kapkool, valt er op Urk genoeg te ontdekken. En als je een beetje geduld hebt, kun je deze traditionele maaltijd van witte kool, aardappelen, uien en stoofperen natuurlijk ook makkelijk zelf maken aan boord van een schip. Benieuwd hoe je dat doet?
De oorsprong van Urker Kapkool
De Urker Kapkool, zoals de naam al doet vermoeden, vindt zijn oorsprong op het voormalige eiland Urk. De naam is afgeleid van het kappen van een witte kool. Op Urk leefden de bewoners voornamelijk van de visvangst, aangezien het eiland omringd was door water. Tijdens de winter bevroor het water vaak, waardoor er minder vis gevangen kon worden. Om toch een voedzame maaltijd op tafel te zetten, maakten de bewoners gebruik van ingrediënten die ze al in huis hadden of gemakkelijk in de omgeving konden verkrijgen. Zo ontstond de Urker Kapkool.
Deze stamppot bestaat voornamelijk uit witte kool, aardappelen en uien. Vroeger werd er ook vis, zoals haring, aan toegevoegd, maar tegenwoordig worden krokant gebakken spekjes gebruikt als vervanging. Om het geheel af te maken, wordt er een kuiltje gemaakt voor de jus en wordt er een stofpeertje bovenop gelegd.
Wil je zelf een keer Urker Kapkool maken tijdens een vaartocht? Hieronder volgt het recept voor 30 personen.
Boodschappenlijstje Urker Kapkool (30 personen)
- 4 kilo witte kool
- 5 kilo aardappelen
- 2 kilo uien
- 1 kilo spekjes
- 250 gram boter
- Melk
- 3 bouillonblokjes
- Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
- Stoofpeertjes (1 p.p.)
Bereidingswijze Urker Kapkool (30 personen)
- Snijd de witte kool in kleine reepjes
- Snijd de uien in ringen
- Doe de kool, de uien en de ongeschilde stoofperen bij elkaar in een pan
- Voeg de bouillonblokjes en een liter water toe en laat het geheel een a twee uur sudderen op een laag vuur (hoe langer hoe lekkerder)
- Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en kook ze ongeveer 20 minuten
- Bak de spekjes uit
- Haal de pan met kool, uien en stoofperen van het vuur
- Haal de stoofperen er uit
- Laat kool en uien in een vergiet uitlekken
- Doe de kool, uien en aardappelen bij elkaar
- Voeg boter en melk toe en roer / stamp alles goed door elkaar tot een smeuïg geheel
- Breng het geheel op smaak met zout, peper en voor de liefhebber een snufje nootmuskaat
- Schep de spekjes er bij en leg tenslotte een stofpeertje bovenop
Tourist Info Urk
Ben je benieuwd naar nog meer leuke activiteiten of lokale lekkernijen zoals het Urker slokje of het Urker geniet momentje? Stap dan voor je aan een stadswandeling begint eens binnen bij het inspiratiekantoor van Tourist Info Urk aan de haven. Daar kun je een stadsplattegrond krijgen en hebben ze nog meer leuke lokale lekkernijen en kunnen ze je ook nog meer vertellen over deze bijzondere bestemming.
Wil je een keer meevaren naar Urk of een andere bestemming?
NAUPAR heeft meer dan 40 jaar ervaring met het organiseren van bijzondere uitjes op het water. Bekijk de zeilschepen bij NAUPAR en check de beschikbaarheid of neem direct contact op met een van onze medewerkers en vraag naar de mogelijkheden. Zij adviseren je graag bij het organiseren van een onvergetelijk uitje voor je familie, een groep vrienden of collega’s.
Meer lezen?
De vijf leukste activiteiten op Urk I De aanlegborrel I Het Foodbook van NAUPAR I Mooie bestemmingen aan het IJsselmeer I Bijzondere weekendjes weg I Onze favoriete stranden rond het IJsselmeer I Deze vuurtorens in Nederland kun je beklimmen I Top bestemmingen voor een vrijgezellenweekend