Lekker wegdromen bij verhalen uit de Middeleeuwen, Gouden Eeuw of Zuiderzee tijdens museumweek

voorpret digitaal bezoek musea museumweek

Tijdens een zeilzwerftocht op onze schepen is er altijd wel ruimte voor een museumbezoek. Door het corona-virus is dat nu helaas niet mogelijk. Maar we vinden het wel leuk om jullie te blijven inspireren. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de Nationale Museumweek ruim 400 musea digitaal bezoeken. Wij maken een rondje langs de leukste initiatieven rond het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee, waar we normaal zo graag zeilen met onze schepen. 

Luister en kijk naar diverse podcasts, vlogs of video’s van de verhalenvertellers of maak een leuke thuiswerkopdracht, zoals een eigen stopmotion video van een oud Hollands tegeltje. Een beetje voorpret nu we thuis zitten kan geen kwaad. Wij zetten 9 musea voor je op een rij.

Tip 1 Westfries Museum – Hoorn

We beginnen de virtuele rondreis in het Westfriesmuseum in Hoorn. Dit museum ademt Gouden Eeuw. Tijdens de museumweek kun je hier virtueel door het museum wandelen. Maar je kunt ook heerlijk wegdromen bij de podcasts over Roddel en achterklap, eten en drinken en geuren in de Gouden Eeuw. Wil je liever iets doen? Wat dacht je van een aap op een fiets als silhouet knippen? Deze populaire kunstvorm uit de 17e eeuw kun je zelf uit proberen met de online workshop van Eline Janssens. Naast een uitleg hoe je het doet, staan er op de website van het museum nog meer voorbeelden en patronen. Mis je het varen ook zo? Knip dan je eigen tjalk, klipper of Bakentijn en deel je kunstwerk met NAUPAR op de social media. We zijn benieuwd.

Tip 2 Zuiderzeemuseum - Enkhuizen

Voor de tweede stop belanden we in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Een bijzonder openluchtmuseum dat meer lijkt op een klein dorp. Ruim 100 verschillende gebouwen die vroeger ergens rond de oude Zuiderzee stonden, zijn daar afgebroken en in dit museum opnieuw opgebouwd. Samen vertellen ze het verhaal van de Oude Zuiderzee. Naast een online wandeling door het museum kun je ook een streetview bingo spelen met de kids en kans maken op vrijkaarten als het museum weer open gaat. Benieuwd wat er nog meer te beleven valt in het museum? Bekijk onderstaande leuke video “Zuiderzeemuseum, een reis door de tijd met leugenbankjes, gapers en poepdozen” van thuismuseum.nl met Hannah en Roos:

 

Tip 3 Kasteel Muiderslot – Muiden

Vanaf het IJsselmeer zakken we virtueel af naar het Markermeer. Daar ligt in Muiden Kasteel Muiderslot. Siebren, de kasteelkok, laat op de Facebookpagina van het museum zien hoe je een bierbrood kunt maken volgens middeleeuws recept. Uiteraard kun je op de website ook terecht voor een virtuele rondleiding. En ze hebben ook aan de kids gedacht. Op de website staan een aantal leuke thuiswerkopdrachten. Zo word je onder andere uitgedaagd met deze uitleg je eigen stopmotion filmpje te maken van een oer-Hollands tegeltje, een feestcollage in elkaar te knutselen voor Koningsdag of met deze pdf een glas-in-lood raam te maken zoals ze dat in de middeleeuwen deden. Hoe leuk is dat? Je hoeft je zeker niet te vervelen met dit soort leuke voorbeelden.

Tip 4 Forteiland Pampus - Markermeer

En nu we toch in de buurt zijn, maken we een virtueel sprongetje naar het museum op Pampus. Altijd al willen weten waar de uitdrukking “voor Pampus liggen” vandaan komt of wat scheepskamelen zijn? Bekijk de vlogs op de thuismuseum pagina van dit oude, militaire forteiland dat voor Amsterdam ligt. Zij hebben voor de museumweek diverse vlogs gemaakt, maar via de website kun je ook een virtuele rondleiding maken over het eiland of zelfs via Google Streetview het piratenhol, koepeldak en waterbassin bekijken. Hoe gaaf is dat? Als je nu geen zin krijgt om dit bijzondere eiland te bezoeken als het weer open is.

Tip 5 Nederlands stoommachine museum - Medemblik

Vanuit Pampus gaan we weer terug naar het IJsselmeer en belanden op de website van het Nederlands Stoommachine museum. Het voormalig stoomgemaal 'de Vier Noorder Koggen' uit 1869 kun je nu 3D bezoeken. In deze virtuele tour loop je o.a. langs de stoommachines. Een aanrader.

Tip 6 Museum Kaap Skil - Texel

We klikken door naar de Waddeneilanden en belanden als eerste op het museum Kaap Skil in Texel. De Reede, een plek waar VOC schepen lagen te wachten op goed weer, was ooit het middelpunt van de 17e eeuw. Op de Facebook pagina van dit museum leggen experts uit wat er allemaal te beleven en ontdekken valt. 

Tip 7 Tip Museum Het Behouden Huys – Terschelling

Twee eilanden verder ligt Terschelling. In West-Terschelling staan twee 17e eeuwse commandeurswoningen, waar het museum het Behouden Huys in gevestigd is. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van Terschelling en de beroemde Terschellinger ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Op de Facebookpagina van het museum houden ze op woensdag een voorleesdag met leuke oude Terschellinger sprookjes en sagen. Daarnaast zijn ze in de ban van stopmotion filmpjes over Terschelling. Een soort van korte animatiefilm waarin je het verhaal kunt vertellen van dit bijzondere Waddeneiland. Ze dagen iedereen uit een eigen filmpje over Terschelling te maken. Doe je mee?

Tip 8 Batavialand - Lelystad

En dan zakken we nog een keer af naar het IJsselmeer en stoppen we in Lelystad bij museum Batavialand. Zij doen uiteraard ook mee aan de museumweek, op hun pagina Beleef Batavia thuis staan podcasts over het VOC schip de Batavia, leuke thuiswerkopdrachten voor de kinderen en kun je een kijkje nemen in de 17e eeuw.

Tip 9 Museum Schokland - Schokland

Tenslotte eindigen we de virtuele rondreis in Schokland,  het ligt niet direct aan het water, maar midden in de polders vlakbij Urk. Dit museum, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, vertelt het bijzondere verhaal van de bewoners die ooit woonden op een van de vier eilanden in de oude Zuiderzee. Vanwege de overstromingen werden ze gedwongen het eiland te verlaten en vertrokken ze met huis en haard naar omliggende plaatsen. De kerk die nu nog in het museum staat, bleef als enige achter. Later zijn ook de huizen, die door de bewoners waren meegenomen, teruggeplaatst in het museum. Een bijzonder verhaal. Tijdens de Museumweek kun je met de kids je eigen schokkerhuisje in elkaar knutselen of onderstaande korte rondleiding door het Museum Schokland volgen:


 

Extra tip. Nog niet genoeg gezien en gelezen?

Wat een leuke initiatieven allemaal. Meer tips staan op de website van de Nationale Museumweek. En via de Luisterbieb app van de bibliotheek kun je momenteel een aantal boeken gratis luisteren. Een daarvan is bijvoorbeeld het boek “Eens ging de zee hier te keer” van Eva Vriend. Een boek over de oude Zuiderzee en haar bewoners. Een aanrader voor degene die nog meer willen horen over de geschiedenis van de Zuiderzee.

We hopen jullie gauw weer op onze schepen te verwelkomen. Tot die tijd, doe vooral leuke dingen, zorg goed voor elkaar en we wensen jullie veel plezier met de virtuele initiatieven tijdens de museumweek.

Houd nog even vol en stay safe!