Bedrijfsuitje met impact I Waterful weekend met Dopper I Vissen naar microplastics
Teambuilding, educatie, inspiratie, medewerkers uitdagen met een challenge en FUN; dat zijn de vaste ingrediënten van het jaarlijkse personeelsuitje van Dopper. Een Nederlandse organisatie die vecht tegen plasticvervuiling van de oceanen en streeft naar een wereld waar iedereen toegang heeft tot veilig drinkwater. Maar je kent ze misschien nog het beste van de herbruikbare waterflessen. De keuze voor een uitje op het water is gauw gemaakt als je zo nauw verbonden bent met water. Deze keer werd de bedrijfsvlag gehesen op de Utopia en zeilden zo’n 50 enthousiaste changemakers en een team van The Ocean Movement naar Volendam voor een Waterful Weekend.
Na het welkomstwoord werden de zeilen gehesen en zette de Utopia koers naar Volendam. Voor deze twee dagen waren alle personeelsleden verdeeld in vijf teams. Iedereen had een taak, van zo plastic-vrij mogelijk inkopen doen voor de verschillende maaltijden tot een vega maaltijd bereiden en opruimen en schoonmaken. Daarnaast hielp iedereen bij het zeilen. En dat was nodig ook, want er stond een lekker windje, maar wel uit de verkeerde hoek. Dat betekende al laverend naar de overkant en het resulteerde nogal eens in hilarische momenten, die door sommige medewerkers werd vergeleken met de Villa Volta attractie uit de Efteling. Ondertussen was er voldoende ruimte om aan dek bij te kletsen en te chillen met meegebrachte muziek.
Quiz
“De Doppers houden wel van een feestje, maar dit weekend is ook het moment om van de nieuwe Doppers échte Doppers te maken” vertelt Cindi Klomp, een van de organisatoren van Dopper. Daarom hebben we de samenwerking met The Ocean Movement gezocht. Zij verzorgen tijdens de zeiltocht verschillende interactieve onderdelen over plasticvervuiling. De nieuwe medewerkers weten natuurlijk al enorm veel over plasticvervuiling, maar de kennis wordt getoetst en nog verder aangescherpt tijdens een interactieve quiz. Zo blijkt o.a. dat 70% van het plastic dat ooit wereldwijd werd geproduceerd, slechts eenmalig gebruikt wordt. Je moet hierbij vooral denken aan verpakking, rietjes en plastic waterflesjes. “Wereldwijd worden er per minuut een miljoen plastic flessen gekocht en dat aantal neemt per jaar substantieel toe. Dit wegwerpplastic belandt op de vuilnisbelt en elke minuut belandt er een vrachtwagen vol plastic in de oceanen. Plastic dat niet vergaat, maar langzaam uiteenvalt in kleine deeltjes microplastic die je bijna niet meer met het oog kunt zien” vult Maarten Erich van The Ocean Movement aan. En die microplastics zitten inmiddels overal.
Watermonsters op het Markermeer
Om hiervan het effect te laten zien, vissen we na de quiz met The Ocean Movement naar microplastics op het Markermeer. Hiervoor nemen we monsters van het water tijdens het varen. Het doel van de monsters is de concentratie van de plastics in het oppervlaktewater te bepalen, niet om het op te ruimen. Dat is namelijk onmogelijk met microplastics. The Ocean Movement gebruikt hiervoor de manta trawl, een soort sleepnet dat nog het meeste op een reuze mantarog lijkt. Als het schip stilligt wordt de manta trawl te water gelaten. Daarna varen we verder en sleept de manta trawl over het oppervlaktewater achter het schip aan. Ondertussen gaat Markermeerwater door de opening naar binnen. Eventuele plastic deeltjes kleiner dan 0,5 mm blijven achter in het net dat achter de opening hangt. De coördinaten en de waterverplaatsing door het net worden nauwkeurig gemeten en door de Doppers en The Ocean Movement verzameld, zodat de resultaten wereldwijd met andere onderzoeken kunnen worden vergeleken.
Volendam op z’n kop
Eenmaal in de haven van Volendam lag de Utopia op een A-locatie: aan de Dijk, tegenover het Gat van Volendam én de fotostudio waar alle Doppers een blijvende herinnering in Volendammer kostuum maakten. Binnen no-time gingen we 100 jaar terug in de tijd met klederdracht en Volendamse props zoals een pijp, kaas, een trekzak of een bosje tulpen.
Voor de Bonte avond was elk team uitgedaagd invulling te geven aan hun Future Water Hero. Het was de bedoeling om niet alleen een presentatie te geven hoe je denkt dat de oceanen erin te toekomst uit zullen zien, maar je ook als deze Hero te verkleden. Dit resulteerde in een inspirerende avond met prachtige verhalen. Daarna zetten ze tot in de late uurtjes het Gat van Nederland op z’n kop in hun Future Water Hero Outfit, terwijl een van de medewerkers spontaan als DJ plaatsnam achter de draaitafel.
De volgende dag begon met teampresentaties op de kade, waarvoor zelfs de lokale bevolking van Volendam bleef staan. Met dit laatste onderdeel sloten de Doppers een fantastisch weekend af.
“De reflecties en geweldige gesprekken inspireerden iedereen om verder te werken aan Doppers missie om mensen te inspireren herbruikbare waterflessen te kiezen, in plaats van wegwerp waterflessen. Daarnaast was er tussen alle serieuze gesprekken genoeg tijd om voort te bouwen op de geweldige bedrijfscultuur en had iedereen samen plezier” besloot Virginia Yanquilevich, CEO van Dopper, aan het einde van een geslaagd Waterful weekend met het team.
The Ocean Movement
Dit was de 50ste expeditie van de The Ocean Movement. Een organisatie die bestaat uit vrijwilligers die streven naar een wereld waarin geen plastic meer in de oceanen belandt. Plasticvervuiling is een van de grootste milieu-uitdagingen van deze tijd. Door te informeren, inspireren en te laten zien hopen ze mensen te bewegen tot andere keuzes. Dit doen ze met onderzoek, lezingen, zeilexpedities, documentaires, de plasticvervuiling-quiz en het vissen naar microplastics met de manta trawl, zoals ze tijdens het Dopper personeelsuitje hebben gedaan.
Resultaten microplastics in Markermeer
Het eerste monster bevatte twaalf stukjes microplastics en het tweede monster bevatte 104 stukjes microplastics. Dit is omgerekend ongeveer 4000 stukjes en 35000 stukjes microplastic per vierkante kilometer. Het gemiddelde wat The Ocean Movement in hun monsters aantreft ligt tussen de 13000-14000 stukjes plastic per vierkante kilometer. Ze rekenen het om naar vierkante kilometers, zodat ze de monsters kunnen vergelijken, want de hoeveelheid water dat door het net komt bepaalt uiteindelijk de concentratie.
“De twee monsters die we op het Markermeer hebben genomen liggen redelijk ver uit elkaar vult Maarten aan. “Dit komt omdat het een momentopname is en de omstandigheden veel invloed hebben op waar de plastics zich bevinden. Denk maar aan de oevers van kanalen en rivieren. Sommige oevers liggen bezaaid met afval, andere oevers zijn weer heel schoon. De omstandigheden tijdens de eerste dag waren ruwer met veel golven en wind. De tweede dag was er nauwelijks wind en was het water helemaal vlak. Dit kan invloed hebben op de turbulentie van het water en de meetbaarheid van de plastics in het water. Door golven kunnen de plastics dieper in de waterkolom verdwijnen. Dit is nog wel speculatie, want met twee monsters kun je dit nog niet bewijzen.
Net als Dopper vissen naar microplastics tijdens een bedrijfsuitje?
Bekijk het arrangement Plastic Soup Expeditie of neem contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden voor een bedrijfsuitje met impact op een traditioneel zeilschip. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.
Meer lezen
Plasticvrije tips voor aan boord I Teambuilding naar de Marker Wadden (met drone film) I De perfecte locatie voor een bedrijfsuitje I Origineel uitstapje met collega’s I 6 tips voor succesvol event I Goed voor teambuilding I Hoe kies ik het juiste schip I BBQ op de Willem Barentsz I Jubileumfeest Ibizastyle I Loveboat Summertime I Bijzondere cateringwensen op de Abel Tasman I Duurzaam uitje I Save-the-date-mailing I NAUPAR verbant wegwerpwaterflessen I Unieke replica vaart weer