NAUPAR legt uit I Zo voorspel je tijdens een zeiltocht het weer met je zintuigen
Een zeiltocht op een traditioneel zeilschip is een bijzondere ervaring. Terwijl je over het IJsselmeer, Markermeer of de Friese meren zeilt ben je helemaal één met de natuur en je omgeving. Maar hoe weet je nou wat voor weer het wordt als je geen weer-app, barometer of andere technologie bij de hand hebt om het weer te voorspellen? Juist, door je zintuigen te gebruiken. De natuur geeft tal van signalen die je kunt gebruiken om zelf een inschatting te maken van het weer.
Kijk naar de wolken
Wolken zijn een goede indicatie voor het weer. Door te letten op de vorm, de kleur en de beweging van wolken kun je achterhalen wat voor weer er op komst is. Zo duiden dikke laag hangende, grijze wolken vaak op regen, terwijl hoge dunne wolken op mooi weer kunnen wijzen. Ook kun je aan de beweging van de wolken zien of er bijvoorbeeld harde wind op komst is. Als de wolken snel bewegen, kan dit wijzen op een snelle weersverandering.
Zie je dus stapelwolken in de ochtend en lijkt het weer stabiel? Dan kun je een mooie dag verwachten. Maar als de stapelwolken in de middag donkerder en platter worden, dan is de kans groot op regen of onweer. Een vuistregel is dan ook: ‘Hoge wolken in de ochtend, kleine kans op regen.’
Kijk naar de dieren
Ook de dieren kunnen je veel vertellen over het weer. Als de kikkers luid kwaken of de zwaluwen hoog in de lucht vliegen, heb je kans op mooi weer. Als de vogels daarentegen laag bij de grond blijven en rusteloos heen en weer vliegen, kan dit een signaal zijn van regen of wind op komst. Zie je muggen dansen dan heb je kans op regen. En ook het gedrag van andere dieren, zoals koeien die samen gaan liggen of schapen die tegen elkaar aan staan, kunnen erop wijzen dat er slecht weer op komst is.
Voel de wind
Tenslotte is er nog de wind. Deze geeft niet alleen de richting aan waarin je zeilt, maar kan ook veel zeggen over het weer. Als de wind vanuit het westen komt, is er sprake van een zogenaamde Westcirculatie. Dit betekent dat er veel bewolking op komst is, mogelijk gevolgd door regenbuien. Als de wind vanuit het oosten waait, is er sprake van een Oostcirculatie. Dit leidt vaak tot mooi, droog weer met veel zonneschijn. Een snelle verandering in windrichting en -kracht kan bijvoorbeeld wijzen op een aankomende weersverandering, terwijl een lichte bries juist wijst op aangenaam weer.
Al met al zijn er genoeg manieren om zelf het weer te voorspellen met je zintuigen, tijdens een zeiltocht. Al deze signalen samen, geven een goed beeld van het weer van de komende uren. Door goed om je heen te kijken en te letten op de signalen van de natuur, kun je een inschatting maken van wat jullie te wachten staat en juist dat maakt het zeilen nog mooier!
Varen er kinderen mee?
Nog een laatste tip voor als er kinderen meevaren. Bouw samen een weerstation, waarmee jullie tijdens de vaartocht het weer kunnen voorspellen. Of…. en deze lijkt misschien een beetje vreemd, neem een dennenappel mee aan boord en hang deze op in het schip. Als de schubjes van de dennenappel open staan, wordt het mooi weer. Zijn de schubjes gesloten zijn, dan gaat het regenen. Makkelijker kan haast niet.
Ook een mooie vaartocht maken?
NAUPAR heeft meer dan 50 jaar ervaring met het organiseren van bijzondere uitjes op het water. Bekijk de verschillende schepen en check de beschikbaarheid of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Ze adviseren je graag bij het organiseren van een onvergetelijk uitje met je klasgenootjes, familie, een groep vrienden of collega’s op een traditioneel zeilschip.
Meer lezen?
Verschil bakboord – stuurboord I De 5 meest gebruikte knopen aan boord I Zo kun je droogvallen met een platbodem I Hoe kies ik het juiste schip? I Tips voor organiseren uitje I Verschil boot – schip I Het verschil tussen IJsselmeer en Markermeer I Het ontstaan van het IJsselmeer I De geschiedenis van de chartervaart I Verschillende typen schepen I Plasticvrije tips voor aan boord