Lopen over de bodem van de voormalige Zuiderzee
Het Nationaal Park Nieuw land is een uniek natuurgebied in de jongste provincie van Nederland. Ooit ontstaan op de tekentafel van Dr. Ir. Cornelis Lely, de bedenker van het inpolderingsproject. Dit was hard nodig om de steden rond de voormalige Zuiderzee te beschermen tegen overstromingen en om extra landbouwgrond en woonruimte te creëren. Het park tussen Almere en Lelystad is nu ruim 50 jaar oud en uitgegroeid tot een natuurparadijs in het hartje van Nederland. U wandelt of fietst als het ware over de bodem van de oude Zuiderzee. Hoe bijzonder is dat?
Wat kun je er doen?
NAUPAR is gastheer van het landschap en laat u tijdens een zeiltocht graag kennis maken met deze natuurgebieden. Zo zeilt u met een van de schepen naar het natuurgebied. Daar gaat u van boord en is er alle tijd om het park te voet of met een (gehuurde) fiets of gids te verkennen. In de diverse bezoekerscentra ontdekt u meer over de dieren die er leven, de bijzondere geschiedenis en kunnen ze u voorzien van verschillende leuke wandel- en fietsroutes door het park.
Waaruit bestaat het Nationaal Park Nieuw Land
Het Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland bestaat uit:
- de Oostvaardersplassen
- de Lepelaarsplassen
- de eilandengroep Marker Wadden
- Trintelzand
- een gedeelte van het Markermeer.
De gebieden kunt u los van elkaar zien, maar worden de komende jaren onderling met elkaar verbonden.
De Oostvaardersplassen
Het natuurgebied de Oostvaarderplassen is het grootste gebied en bestaat sinds 1968. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor industrie. Het laagste gebied in de nieuwe polder bleek lastig leeg te pompen en de industrie bleef achterwege. De natuur nam de overhand en er ontstond een fantastisch moerasgebied met plassen, rietvelden en wilgenbossen, een prachtige omgeving voor de Konikpaarden, Heckrunderenen, vossen, edelherten en de vele vogels die op doortocht zijn of een broedplaats zoeken. Waaronder de zeearend, een vogel die praktisch uitgestorven was in Nederland en als een van de eerste neerstreek in de Oostvaardersplassen. Inmiddels is er zelfs een jonge zeearend geboren.
Aan de Oostvaardersplassen liggen twee bezoekerscentra; Het Buitencentrum de Oostvaardersplassen aan de noordkant van het park en het Natuurbeleving centrum de Oostvaarders nabij Almere aan de zuidkant van het park. Hier komt u van alles te weten over de dieren die er leven en kunt u de ontdekkingstocht beginnen met de fiets of te voet. Onderweg komt u langs diverse observatiehutten.
De Lepelaarplassen: moeras en watervogels
De Lepelaarplassen, zijn net als de Oostvaardersplassen in 1968 ontstaan. Het gebied bestaat voornamelijk uit plassen, rietvelden en graslanden en is een paradijs voor water- en moerasvogels. U kunt starten vanuit het bezoekerscentrum de Trekvogel en een leuke wandeling maken rond de plassen (12 km) of fietsen (17 km) langs een fietsroute met een zestal observatiehutten.
Spot u de jonge zeearend vanuit de Lepelaars hut of een van de andere 300 vogels die inmiddels in dit gebied gespot zijn?
Trintelzand
Het Trintelzand ligt bij de Trintelhaven langs de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Het is gebouwd op het Enkhuizerzand, een voormalige Zuiderzeeondiepte. Allereerst bedoeld om de dijk te versterken, maar door de rietoevers, droge zandplaten en moerasgebieden ook een fantastische plek voor vogels. De eerste pionier soorten zijn er al gespot. U loopt zo vanuit de Trintelhaven naar dit bijzondere natuurgebied.
De Marker Wadden: 5 nieuwe eilanden in het Markermeer
De Marker Wadden is het jongste project. Ze zijn in 2016 begonnen met het bouwen van vijf eilanden in het Markermeer. Een van die eilanden kunt u bezoeken met een zeilschip. Op het eiland zijn twee leuke wandelroutes, een klimtoren, stranden, vogelhutten en een kijkscherm. Met deze eilanden hoopt men op een natuurlijke manier het Markermeer te ontdoen van de enorme sliblaag die als een deken over de bodem ligt.
Hoe is de Flevopolder ontstaan
Nederland kampte met enorme overstromingen, die vaak dramatische gevolgen hadden voor de plaatsen rond de voormalige Zuiderzee. Daarnaast was er een gebrek aan woonruimte en landbouwgrond. Voor al deze problemen bedacht Dr. Ir. Lely, waar de hoofdstad van Flevoland naar genoemd is, het Zuiderzee- en inpolderingsplan. Eerst werd de Afsluitdijk aangelegd om de overstromingen tegen te gaan. Daarna volgde de inpoldering van vier gebieden. Zuidelijk Flevoland volgde als een van de laatste. Men bouwden eerst dijken om het gebied dat werd ingepolderd. Daarna pompte een gemaal het water weg. En zo ontstond in 1986 Flevoland, de twaalfde en jongste provincie van Nederland.
De geschiedenis en verloop van het Zuiderzeeplan in het kort
- 1893 Dr. Ir. Cornelis Lely heeft het plan voor drooglegging en landwinning in de Zuiderzee klaar.
- 1916 De Watersnoodramp.
- 1918 de Zuiderzeewet wordt aangenomen en goedgekeurd en de inpoldering kan beginnen.
- 1932 Eerste stap is de aanleg van de Afsluitdijk, die de steden rond de voormalige Zuiderzee beschermt tegen voer stromingen. De Zuiderzee werd afgesloten en het IJsselmeer was geboren.
- 1930 De volgende stap is de aanleg van vier polders. De eerste polder die zorgt voor extra landbouwruimte en woongebied is de Wieringermeer in de kop van Noord-Holland.
- 1942 Daarna volgt de Noordoostpolder rond de voormalige eilanden Urk en Schokland.
- 1957 De derde polder is Oostelijk Flevoland rond Lelystad en Dronten.
- 1968 De vierde en laatste polder is Zuidelijk Flevo rond Zeewolde en Almere.
- 1975 De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad wordt uiteindelijk nog aangelegd, bedoeld om het Markermeer in te polderen, maar dit plan is niet doorgezet.
- 1986 Flevoland wordt officieel de 12e provincie van Nederland.
Gerelateerde pagina's
De Marker Wadden I Werkweek I Schoolreis I Introductiedagen I Weekendje weg met een groep I Hollandsche zeilvloot I Schip huren I Gezinsvakantie in Nederland I Familievakantie I Scholen en jongeren I Vriendenweekend
Foto credits
Met dank aan Oostvaardersplassen Nationaal Park Nieuw Land © Allwrite voor de foto.