Populaire schepen uit Marken

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Marken

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Marken

Geschiedenis van Marken

Marken werd voor het eerst in de 13e eeuw beschreven. Het lag op de overgang van veen naar water en heeft daar haar naam waarschijnlijk aan te danken. Mark betekent namelijk ‘grens’. De eerste bewoners van Marken waren Friese monniken die leefden van de veeteelt en landbouw. De inwoners hadden veel last van de dijkdoorbraken in de 14e eeuw en probeerden erop in te spelen door hun huizen op heuvels te bouwen, ook wel werven genaamd. 27 werven werden gebouwd, maar 12 daarvan werden verzwolgen door het water. De visserij werd een belangrijke vorm van inkomst en het inwoneraantal steeg daarom enorm. In 1916 sloeg het noodlot toe. De watersnoodramp tergde Noord-Holland en voornamelijk Marken, waar 16 mensen om het leven kwamen en tal van mensen dakloos achterbleven. Deze ramp gaf de stoot voor de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. De aanleg betekende het einde van de visserij als bron van inkomst, maar wel veiligheid voor de inwoners van Marken. De meeste huizen op palen werden dichtgetimmerd zodat de benedenverdieping een extra woonruimte werd.

Kenmerken van Marken

Marken is een dorp in de gemeente Waterland en werd vanaf 1957 een schiereiland in het Markermeer. Anno 2012 woonden er 1812 inwoners in het dorp. In Marken wordt nog regelmatig klederdracht gedragen. Het staat bekend als een van de kleurrijkste klederdracht van Nederland. Rood is een veelgebruikte kleur en alleen tijdens de rouw worden donkere tinten gedragen. Door de regelmatige dijkdoorbraken in de 20e eeuw werden de huizen in Marken op werven (zogeheten heuvels) gebouwd. Op een aantal huizen staat nog aangegeven hoe hoog het water door de watersnoodramp in 1916 heeft gestaan. Tegenwoordig is Marken een rustig, pittoresk dorp wat een echte trekpleister voor toerisme is, mede dankzij haar unieke klederdracht.

Wat valt er te doen en te zien in Marken

In Marken voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De was hangt nog aan lijnen door de straten, de pittoreske binnenhaven met restaurantjes en terrassen en de huizen geven een prachtig beeld over het leven van vroeger. Daarnaast valt er nog veel meer te bezichtigen. Zoals de vuurtoren: het Paard van Marken, de klompenmakerij The Clog Experience, het Marker museum, waar de unieke geschiedenis en gebruiksvoorwerpen worden getoond en Sijtje Boes. U kunt natuurlijk ook een heerlijke wandeling maken door de steegjes, de binnenhaven en uitwaaien op de dijk. Of u loopt de Watersnood wandeling Marken 1916 en u loopt langs de punten met waterpeilbordjes die aangeven hoe hoog het water stond in Marken tijdens de Watersnoodramp.