Plastic Soup Expeditie

Op zoek naar een uniek uitstapje met leerlingen? Ontdek de Plastic Soup Expeditie, een dagtocht of midweek vol avontuur voor middelbare scholieren. Deze speciale vaartocht is gericht op bewustwording van klimaatverandering en het groeiende plastic probleem in onze wateren. Lees verder en ontdek hoe deze unieke trip de leerlingen zal inspireren en informeren.

Een onvergetelijke en educatieve ervaring

De Plastic Soup Expeditie bestaat uit drie (gratis) lesonderdelen:

- een les over microplastics
- het nemen van waterproeven tijdens de vaartocht
- een challenge waarbij gekeken wordt naar eigen plastic verbruik

Deze verschillende onderdelen zorgen niet alleen voor een leuke, maar ook veelzijdige en leerzame ervaring.

Ideeën voor uw vaartocht met een schoolgroep

Bekijk alle

Traditionele zeilschepen met slaapaccommodatie

Bekijk alle

Populaire blogs

Bekijk alle

Plastic Soep Expeditie, een schooluitje met impact en plezier

Op Plastic Soup Expeditie met uw leerlingen

Wilt u uw leerlingen een onvergetelijke en educatieve ervaring bieden? Ga dan op Plastic Soup Expeditie met NAUPAR! Een perfect evenwicht tussen educatie, avontuur en plezier. Terwijl de leerlingen een dag of midweek op een authentiek zeilschip beleven, leren ze elkaar beter kennen, samenwerken, onderzoeken ze microplastics in het water en is er voldoende ruimte om te ontspannen, spelletjes te doen en gezellig bij te praten tijdens een afwisselende vaartocht over het IJsselmeer, Markermeer of de Waddenzee.

De zeiltocht

De Plastic Soup Expeditie bestaat uit een vaartocht van een of meerdere dagen op een authentiek zeilschip over het IJsselmeer, Markermeer of de Waddenzee. Tijdens de vaartocht helpen de leerlingen o.a. bij het zeilen, leren ze navigeren en alle ins en outs van het reilen en zeilen op de Nederlandse wateren.

Gratis lesmateriaal over microplastics

De vaartocht kunt u vervolgens aanvullen met verschillende lessen over microplastics, die u voorafgaand of tijdens de vaartocht geeft, op momenten dat het u (en de schipper) uitkomt. Om de kosten voor u laag te houden heeft NAUPAR geïnvesteerd in gratis lesmateriaal over microplastics. Het lesmateriaal, dat door Plastic Soup Foundation en GLOBE is ontwikkeld, sluit perfect aan op verschillende vakgebieden, zoals aardrijkskunde, biologie en scheikunde en bestaat uit drie onderdelen:

  • Een informatieve les over microplastics
  • Een actieve les waarbij u tijdens de vaartocht waterproeven neemt en die laat onderzoeken
  • Een uitdagende challenge waarbij de leerlingen hun eigen plastic gebruik onder de loep nemen en na denken over hoe ze dat in de toekomst anders, duurzamer, kunnen doen.

Deze verschillende onderdelen zorgen niet alleen voor een leuke, maar ook veelzijdige en leerzame ervaring.

U krijgt bij alle onderdelen een docentenhandleiding. Hierdoor heeft u alle informatie die u nodig heeft om de lessen te kunnen geven en bepaalt u zelf wanneer u deze lessen geeft. Zo bent u flexibel en houdt u de kosten laag.

Vraag de gratis inspiratiegids aan

Bent u benieuwd hoe een schoolreisje aan boord van een traditioneel zeilschip eruit ziet? Vraag dan de gratis inspiratiegids 'Zeilen in Nederland' aan. In deze gids krijgt u waardevolle tips over het vaargebied, de bestemmingen en de leuke activiteiten die jullie onderweg kunnen doen. Aangevuld met handige voorbeelden van een dagprogramma, vaarroutes, leuke arrangementen, ervaringen van scholen en nog veel meer...

De perfecte groepsaccommodatie

Alle meerdaagse schepen zijn de perfecte accommodatie voor een uitje met een groep jongeren. Met een schip heeft u niet alleen een unieke accommodatie om lessen te geven of waterproeven te nemen, maar u ligt ook elke dag op een andere locatie, beschikt over een gezellig dek waar de leerlingen tijdens de vaartocht samen kunnen zitten, een knusse salon met goed uitgeruste keuken waar jullie je maaltijden kunnen bereiden en nuttigen en natuurlijk gezellige hutten met comfortabele bedden.

Voorbeeld van een dagindeling

  • 07.30 uur – De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
  • 08.00 uur – Samen ontbijten
  • 09.00 uur – De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
  • 09.30 uur – Palaver. Overleg met de schipper over route van de dag aan de hand van het weer en de wind.
  • 10.00 uur – De trossen gaan los. Eenmaal uit de haven worden gezamenlijk de zeilen gehesen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen aan het roer.
  • 11.00 uur – Het schip gaat stilliggen en de eerste groepen kunnen aan de slag met het nemen van waterproeven.
  • 12.00 uur – De corveeploeg zorgt voor een gezamenlijke lunch.
  • 12.30 uur – Opruimen van de lunch.
  • 13.00 uur – Het schip gaat weer stilliggen en de andere groepen kunnen aan de slag met het nemen van waterproeven.
  • 16.00 uur – Jullie leggen aan in een havenplaats
  • 17.00 uur – De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
  • 18.00 uur – Gezamenlijk avondeten
  • 18.30 uur – De corveeploeg ruimt op
  • 20.00 uur – Tijd voor het avondprogramma; er is ruimte om de watersamples te onderzoeken, een quiz over plastic, de plastic challenge of gewoon een gezellige een bonte avond met bv. het thema plastic vervuiling
  • 22.00 uur – De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
  • 22.30 uur – Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Voor wie is de Plastic Soup Expeditie bedoeld

Elke school of jeugdgroep die betrokken is bij de natuur en iets meer wil doen met duurzaamheid of plasticvervuiling in het bijzonder.

Waarom op Plastic Soup Expeditie

De Plastic Soup Expeditie van NAUPAR biedt leerlingen een unieke kans om op een interactieve manier bewust te worden van de gevaren van plasticvervuiling. Ze krijgen de kans om hun kennis te verdiepen en tegelijkertijd nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en het zorgt er voor dat de leerlingen concreet verschil kunnen maken in de strijd tegen plasticvervuiling. Dit zorgt niet alleen voor een gevoel van verantwoordelijkheid maar inspireert ze ook om duurzamer te denken en te handelen.

Vertrekhavens

Bij NAUPAR kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens. De meest populaire vertrekhavens zijn Kampen, Enkhuizen, Harlingen en Lelystad. Dit zijn tevens ook de havens die u gemakkelijk kunt bereiken met de trein.

Daarom een vaartocht bij NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 50 jaar ervaring in het organiseren van schooluitjes op het water in Nederland. Bij NAUPAR:

  • bieden wij u de grootste keuze aan traditionele zeilschepen, inclusief schipper en bemanning
  • kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen tot 150 personen en bij hele grote groepen kunt u zelfs kiezen voor meerdere schepen
  • bieden de tochten voor ieder wat wils; van actief meehelpen, zeemansknopen leren, ankeren en zwemmen tot lekker genieten en chillen op het dek
  • heeft u geen zeilervaring nodig, de bemanning leert de groep graag de kneepjes van het zeilen
  • kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens en is er altijd wel een haven bij u in de buurt
  • vindt u zeker het schip dat bij uw wensen past en bent u verzekerd van een onvergetelijke reis waar de leerlingen nog lang over napraten!