De Eendracht is de grootste gaffelopzeilschoener, ofwel driemastschoener, van Nederland. Het schip heeft een rijke geschiedenis en werd speciaal gebouwd om met ongeoefende (jonge) mensen op zee te gaan varen. Om die reden staat veiligheid aan boord dan ook hoog in het vaandel. Ook de huidige eigenaar, de stichting "Zeilschip Eendracht" ziet het als haar missie om jongeren kennis te laten maken met de zee en het avontuur van zeezeilen.
Geschiedenis. De geschiedenis van de Eendracht begint in 1938. Enkele jaren daarvoor, rond 1930, komt de professionele zeilvaart steeds meer in het gedrang door de opmars van de gemotoriseerde scheepvaart. Een groep mensen met een passie voor zeilen zien het gevaar dat de kennis van het zeezeilen verloren zal gaan. Daarom richten zij de Nationale Vereniging "Het Zeilend Schoolschip" op, met als doel een groot zeilschip te behouden zodat jongeren hierop opleidingen konden volgen.
Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zorgde voor ernstige vertraging in de bouw van een eigen zeilschip. Uiteindelijk lukt het in 1974 om de eerste Eendracht te water te laten. Dit was te danken aan de inzet van vele vrijwilligers en de steun van beschermheer Z.K.H. Prins Bernhard. Op 29 augustus 1989 werd het huidige schip te water gelaten en gedoopt door Hare Majesteit Koningin Beatrix.