De meeste mensen weten wel wat de voornaamste taak van een mijnenjager is: de zee ontzien van mijnen. Echter is dit niet alles. Mijnenjagers worden vaak ingezet als schip van de wacht en ook krijgen zij regelmatig hydrografische- en kustwachttaken voorgeschoteld. Mijnenjagers zijn dus van veel markten thuis en dat is ook de reden geweest voor de Koninklijke Marine om er maar liefst 6 exemplaren van aan te schaffen!
Samenwerking. Nederland heeft samengewerkt met Frankrijk en Belgiƫ; tijdens het maken van de zes mijnenjagers waarover wij nu beschikken. Wij namen de voortstuwing voor haar rekening, terwijl Frankrijk de apparatuur verzorgde en Belgiƫ het elektronische systeem aanleverde. Aan de hand van deze samenwerking is de internationale naam voor de scheepsklasse waarin de mijnenjagers zich bevinden tot stand gekomen: de Tripartite-klasse.
Constructie. In de mijnenjagers komt geen staal voor. Dit is een vrij opvallend gegeven, maar met de achterliggende gedachte is het al snel een vanzelfsprekende keuze geweest: veel zeemijnen reageren op verstoringen van het magnetische veld en dat wordt door het vermijden van staal in de constructie voorkomen.